Dinu C. Giurescu: "Ce fel de ţară mai e şi România?"
Interviuri
Scris de ionut on Duminică, 07 August 2011 22:06   

giurescu art

"Reporter: Titlul cărţii dumneavoastră, "Arhitectura Bucureştilor încotro?", e flatant pentru Capitală. Se subînţelege că arhitectura Bucu reştiului a mers bine până la un punct, când au apărut derivele. Chiar a existat o perioadă în care arhitectura Bucureştiului a evoluat armonios? Presa interbelică scria des despre neregulile din urbanismul acelor ani.

Dinu C. Giurescu:
Până la al Doilea Război Mondial, arhitectura Bucureştiului s-a dezvoltat în mod natural. N-a venit cineva s-o forţeze. Au fost construite cartiere de locuinţe ieftine, precum cel din Vatra luminoasă, vilele din parcul Filipescu, aflat între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Dorobanţilor, locuinţe pentru meseriaşi, pe Bulevardul 1 Mai (pe vremea aceea Filantropia) şi mii de locuinţe particulare cu parter şi un etaj, maximum parter şi două etaje.

Această dezvoltare a fost întreruptă în momentul în care regimul comunist a decis sistematizarea urbană: prima intruziune mare a factorului politic şi ideologic în dezvoltarea oraşului. Acum a venit faza aceasta nouă, a turnurilor. Or, acum unde mergem? Am numărat 26 de blocuri-turn a căror construire e aprobată. Unele deja există, altele vor fi construite. Se doreşte schimbarea feţei Bucureştiului cu blocuri-turn? Asta e întrebarea mea. (...)".

 

.