Apollo 13. Maşina de spălat
Blog
Scris de ionut on Sâmbătă, 05 Ianuarie 2013 16:02   

Tocmai am revăzut, după aproape 18 ani, filmul "Apollo 13".  De data asta, pe ecranul unui televizor cu purici, la fel de desuet pe cât pare lumea aceea a anilor 1970, în care se petrece acţiunea celei de-a treia expediţii organizate de NASA pe lună. Ţin minte şi astăzi impresia extraordinară pe care filmul mi-a făcut-o atunci, demult, la cinematograful "Patria", unde, împreună cu mai mulţi colegi de şcoală, l-am văzut ca şi cum am fi fost în transă, uitând cu desăvârşire de pungile uleioase de popcorn şi de cutiile de pepsi-cola cu care intraserăm în sală.

În 1995, filmul se anunţase ca o un lucru grozav. I se făcuse reclamă pe MTV şi pe Eurosport, posturi de televiziune pe care aproape că le urmăream toată ziua, pavlovian, cu ochii ieşiţi din orbite, uitându-ne la zeci de ore de meciuri de fotbal şi de videoclipuri muzicale.
Tom Hanks era actorul nostru preferat. Iar faptul că era tânăr şi îi văzuserăm multe dintre filme ne dădea senzaţia confortabilă că pasiunea noastră pentru el era matură şi întemeiată. Cu un an înainte îl văzusem, la "Scala", în rolul homosexualului bolnav de SIDA din "Philadelphia", iar în acelaşi an, la distanţă de câteva luni, la "Patria", în rolul idiotului fericit din "Forrest Gump".

Televiziunile din România păreau să îl descopere şi ele odată cu noi, difuzând în anii aceia, în serile de sâmbătă şi duminică, multe dintre filmele pe care le făcuse înainte ca ascensiunea lui să atingă zenitul.
Cumpăram reviste de cinema, urmăream cu sufletul la gură competiţia de la Oscaruri şi am foarte fericiţi când Tom Hanks a egalat performanţa pe care numai Spencer Tracy o mai reuşise, aceea de a primi două statuete ale Academiei Americane de Film, doi ani la rând, pentru interpretarea a două roluri principale.

Nu mai ţin minte ce anume m-a ţinut ca pe ace, aproape paralizat, în acea sală de cinema, cât timp a rulat "Apolo 13" - faptul că era vorba de soarta palpitantă a unor astronauți aflați la un pas de moarte, că era vorba de încă un film cu Tom Hanks ? - şi nici nu mai ţin minte dacă această replică, care, azi, mi s-a părut cea mai amuzantă din tot filmul, mi-a atras cumva atenţia:

-  Don't you worry. If they could get a washing machine to fly, my Jimmy could land it.
(Blanche Lovell, mama sclerozată a lui Jim Lovell, astronautul interpretat de Hanks).Tags: apollo 13  tom hanks  
 

.