Tablele. Tăcerea
Blog
Scris de ionut on Sâmbătă, 20 Septembrie 2014 08:03   

(1) Într-un cvartal de blocuri, în fața unui birt cu îmbrăcămintea meselor și a scaunelor pătată și îmbâcsită de fum de țigară, dis-de-dimineață, doi clienți joacă table. Unul dintre ei cântă, în timp ce aruncă zarurile: „Ce frumoa-să-i via-ța! Ce frumoa-să-i viața!”. Are o voce plăcută, frumos modulată, iar tonul acesta de chefliu, care înalță ode creației lui Dumnezeu până în zori, inundă cartierul ca o liturghie. 


(2) Vânzătoarea unui magazin la care se desface carne de pasăre se ceartă, de aproape zece minute, cu o persoană cu care vorbește la telefon. Vânzătoarea e ascunsă privirilor de un paravan. Clienții nu o văd și nu înțeleg mare lucru din această ceartă teribilă, care, datorită tonului ridicat, pare să fie purtată cu cineva pe care toți ar trebui să-l cunoască. Într-un târziu, reiese că vânzătoarea se ceartă cu fostul iubit. Deodată, apare de după paravan și țipă în telefon, acră, revanșardă, decisă: „Mai taci odată dracului, măi, băiatule, că de când te-am cunoscut numai prostii îți ies pe gură!”. Convorbirea este încheiată. Furioasă, scapă din mână telefonul pe un prosop pe care sunt șterse cuțitele de tranșat și se întoarce vijelioasă într-o mică boxă, împrejmuită cu geamuri, în care începe să separe aripile, copanele și pieptul puilor de carcasele albicioase, fără fulgi. Este, în gesturile ei violente, o continuare sângeroasă a scandalului telefonic. 


(3) În autobuz, o bătrânică își povestește viața unei colege de scaun. Îi spune despre fiul ei mort de puțini ani și despre nepoții ei, întorși din Spania, pe care nici nu-i interesează unde se află mormântul tatăului. Apoi, o învață o rugăciune nemaiauzită, magică, încărcată de metafore, ca o incantație adresată tuturor stelelor de pe bolta cerească. Este foarte credincioasă. Tot ce i-a mai rămas pe lume este credința arzătoare în Iisus Hristos și bucuria de a observa, de la distanță, viața a două fete tinere pe care le are în gazdă. Ține la ele foarte mult - așa cum și-ar dori să țină la propriii nepoți - sunt harnice, cuminți, ordonate și urmează, cât de curând, să se mărite. Vor pleca de la ea de-acasă. Va rămâne singură. 


 

.