WikiWales
Blog
Scris de ionut on Miercuri, 23 Martie 2016 15:46   

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, a vorbit, ieri, într-o sală de proiecții de la mallul Băneasa, despre enciclopedia pe care a inventat-o cu 15 ani urmă, al șaptelea cel mai accesat site din lume și singurul care, de la înălțimea audienței sale, sfidează relația „rating-publicitate-bani", în jurul căreia sunt construite cele mai mari afaceri ale internetului.

Cu o energie demnă de aura de vedetă mondială care îl înconjoară, Wales a ținut o expunere în ritm alert, trecând în revistă, pe pânza uriașă a cinematografului, datele statistice ale acestei invenții paradoxale pentru timpurile în care trăim.

Ce este Wikipedia? O enciclopedie scrisă de amatori ale căror competențe nu sunt verificate de nimeni - cu toate șansele, deci, de a eșua într-un diletantism macabru - care a reușit să devină prima sursă de referință în lumea lipsită de granițe a informației digitale.

Paradoxul continuă. Majoritatea covârșitoare a celor care scriu la această carte fără sfârșit, redactată în 280 de limbi, nu așteaptă nicio retribuție. Muncesc pe degeaba, uneori cu o acribie care le lipsește textelor publicate în regim clasic, nu doar fără bani, ci și fără nici o recunoaștere, într-un anonimat care nu îi demoralizează deloc.

Nici nu se știe măcar câți membri numără cu exactitate această armată de altruiști demodați, decât că cei care publică oarecum constant sunt în jur de 80.000, majoritar bărbați (87 la sută), cu vârsta medie de 26 de ani.

Paradoxul nu se încheie aici. Deși Wikipedia ar fi putut să se transforme într-o afacere de miliarde de euro, dacă s-ar fi lăsat inundată de publicitate, Wales a refuzat și refuză în continuare să urce în acest tren, cu toate că e trenul după care tot restul lumii aleargă.

Întrebările de-abia de aici înainte încep. Cum sunt modelați, pe dinăuntru, miile de redactori nevăzuți care scriu voluntar, lună de lună, articole peste articole, îngropându-și viețile în definiții de dicționar? Din ce trăiesc? De ce își sacrifică astfel timpul liber? Cum de își permit să facă munca asta migăloasă, într-o vreme în care aproape fiecare secundă este monetizată? Ce tip de satisfacție le dă oferă această salahorie, dacă îi devin atât de fideli?

Prezentarea lui Jimmy Wales a trecut în viteză peste acest mister - poate cel mai spectaculos al Wikipedia - iar Wales însuși, un tip care respiră energie și optimism, nu pare să trăiască sub fascinația lui.

Explicația simplă pe care a dat-o despre dedicația voluntarilor trebuie să fie, într-o oarecare măsură, adevărată, deși nu are cum să fie completă: oamenii vor să le împărtășească și altora cunoștințele lor. „Dacă știi ceva, de ce să nu îi spui și altuia?", se întreabă o tânără chinezoaică într-un videoclip cu care americanul și-a însoțit prezentarea.

S-ar părea, așadar, că avem de-a face cu niște activiști ai într-ajutorării, care nu pot să doarmă noaptea de grija ignoranței celor din jur, simțindu-se vinovați ori de câte ori află câte ceva și nu spun mai departe.

Asta să fie tot? O construcție de asemenea proporții, ridicată de mii de oameni care se lasă purtați doar de un bizar simț al datoriei?

Totul să se rezume la convingerea mecanică, simplistă că fac ceva util, de care lumea are nevoie sau să fie vorba și de motivația pe care o aduce cu sine bucuria culturii scrise?

Voluntariatul lor ar putea fi transplantat, cu aceleași rezultate, și în alte domenii - politică, administrație publică, sănătate etc. - sau se va limita întotdeauna la plăcerea intimă, solitară a arhivarului care îndosariază, voluptuos, istoria?

Nu știm!

Jimmy Wales e un om grăbit, conferința s-a terminat repede. Fondatorul Wikipedia nu ne-a spus mai nimic nici despre el însuși, decât că locuiește în Florida și că are acasă o conexiune la internet de 150Mb/s. Cât e de bogat? Cât de bogat ar fi devenit, dacă ar fi lăsat reclamele să zburde pe Wikipedia? Câte definiții a scris, la viața lui, pe site-ul pe care l-a creat?

E drept că nici nu s-a găsit cineva care să îl întrebe toate astea, dar, cel puțin de pe ultimul rând al cinematografului de la mallul Băneasa, Wales - la bază, informatician - părea mult mai acomodat cu datele - procente, ani, grafice - decât cu discuțiile minore despre viața lui personală sau cu întrebările fără sfârșit pe care le-ar putea naște contemplarea extraordinarei lui realizări de pe internet.

Un fapt divers simpatic, de care nimeni nu avusese inspirația să se intereseze, s-a strecurat, totuși, la finalul conferinței. „Wiki" înseamnă „repede" în hawaiiană, iar Wales a auzit prima oară acest cuvânt de la un prieten care a călătorit cu niște autobuze Wiki-Wiki care circulau în această insulă tropicală. 

.