Investigaţii

Expertul de la Asmita: "Constructorul a dat dovadă de o incompetenţă crasă"
Scris de ionut on Joi, 12 Iulie 2012 20:41   

virenfeldt

Inginerul danez a cărui expertiză tehnică a stat la baza controverselor legate de soliditatea complexului rezidenţial Asmita Gardens a răspuns întrebărilor „Adevărul"

Inginerul constructor Bjarne Virenfeldt (56 de ani), autorul raportului tehnic care a studiat desfăşurarea lucrărilor la Asmita Gardens , a explicat pentru „Adevărul" rolul său în litigiul comercial dintre constructorul (compania austriacă Strabag) şi dezvoltatorul celor mai înalte clădiri de apartamente din România (firma indiano-britanică Asmita Gardens). Recent, „Adevărul" a dezvăluit controversele legate de soliditatea structurii de rezistenţă a zgârie-norilor care alcătuiesc complexul Asmita Gardens - şapte clădiri-turn, ridicate între 2006 şi 2010 la intersecţia Şoselei Mihai Bravu cu Splaiul Unirii.

  File Under:  Investigaţii  |  
 
Cele mai înalte blocuri din România, "probleme grave la structura de rezistenţă"
Scris de ionut on Joi, 12 Iulie 2012 18:40   

asmita blocuri

Cele mai înalte clădiri de apartamente din România au vicii „grave la structura de rezistenţă". O sentinţă judecătorească şi un raport tehnic întăresc acest diagnostic.
Cele mai înalte blocuri de apartamente din România se găsesc în Bucureşti, la intersecţia Şoselei Mihai Bravu cu Splaiul Unirii. Alcătuiesc complexul Asmita Gardens. 

Sunt şapte blocuri turn - cu 17 până la 25 de etaje, măsurând între 66 şi 90 de metri în altitudine şi cuprinzând 758 de locuinţe. Au costat 94 de milioane de euro. În decembrie 2011, dezvoltatorul Asmita Gardens a intrat în insolvenţă, iar azi, apartamentele încă necontractate, aproximativ 350, sunt vândute de un administrator judiciar. 400 de familii locuiesc sau sunt pe cale să se mute aici.

  File Under:  Investigaţii  |  
 
Cei care au cucerit Bucureştiul - Episodul 1
Scris de ionut on Joi, 01 Decembrie 2011 14:06   

imagmr63Blocuri masive, apărute în liniştitele cartiere de case vechi, vile de patrimoniu dărâmate lent, prăbuşite în timpul nopţii, aprobări şi autorizaţii voit evazive, planuri de urbanism fantomatice, ilegalităţi ştiute şi consimţite de toată lumea: miniştri, primari, arhitecţi şi beneficiari ai afacerilor imobiliare. 
Bucureştiul a fost desfigurat de autori care au ţinut la anonimat tot atât cât au ţinut la propriile întreprinderi.


În perioada următoare, de-a lungul mai multor episoade, EVZ va încerca să dezvăluie numele celor care au făcut posibilă metamorfoza nefastă a Capitalei, completând o iniţiativă de vara trecută a Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC).
În iunie 2009, MCC a publicat, în 3.000 de exemplare, „Cartea Neagră – distrugerea Patrimoniului Arhitectural şi Urbanistic din România”. Potrivit ex-ministrului Theodor Paleologu, „Cartea Neagră” a avut ca scop prezentarea tipologiei distrugerilor arhitecturale din ultimii ani. 

 

  File Under:  Investigaţii  |  
 
"Poponeţ", la curtea regelui Carol I
Scris de ionut on Luni, 08 August 2011 21:05   

poponetOraşul pe care domnitorul Carol l-a ridicat pe coastele dimprejurul Mănăstirii Sinaia este astăzi desfigurat de un grup de politicieni compromişi, investitori cu biografii obscure şi arhitecţi care iubesc banul infinit mai mult decât propria profesie.
Populaţia îşi îndeplineşte cu succes vocaţia indiferenţei, iar zona istorică a localităţii se scufundă într-un decor de care, paradoxal, comunismul o scutise: blocuri cu zeci de apartamente, străzi surpate şi alunecări de teren precedate de defrişarea unei vegetaţii centenare.

Singura care face miracole în oraşul unde regii obişnuiau să-şi mute tronul pe timp de vară este criza economică. A îngheţat şantierele deja deschise şi le-a împiedicat pe altele să apară. EVZ vă prezintă haosul urbanistic care înghite fostul oraş regal al României şi vă dezvăluie identitatea unora dintre cei care au contribuit la situaţia actuală.

  File Under:  Investigaţii  |  
 
Afacerea "Pârtia": 20 de milioane de euro, pompaţi în PDL
Scris de ionut on Luni, 08 August 2011 15:08   

udrea2
Finanţat pe criterii politice, programul „Schi în România” va plăti lucrări de 180 de milioane de euro, adjudecate la licitaţii în care preţul, principalul criteriu de departajare a câştigătorilor, e punctat pe jumătate.

Cel mai mare proiect dintre cele cuprinse în programul "Schi în România", staţiunea "Alpina" din Petroşani - evaluată la 70 de milioane de euro - a fost conceput de firma controlată prin interpuşi de un afacerist arestat în anii 1990, sponsor al PDL.


Ministrul Turismului, Elena Udrea, a afirmat că "Alpina" va fi cea mai mare staţiune din Sud-Estul Europei, deşi, în Munţii Pirin din Bulgaria, sunt deja două staţiuni, Bansko şi Borovets, care depăşesc, în forma lor actuală, dimensiunile virtuale ale domeniului schiabil de pe Valea Jiului.

Citiţi mai mult: 20.000.000 de euro, pompaţi în PDL > EVZ.ro

  File Under:  Investigaţii  |  
 


.